Fresh air for £50m sports hub

fb321c0c-02c1-4605-acb1-39c05b865d7a

Published: 17 September 2019


cooling ventilation air products air distribution university warwick waterloo
The swimming pool at the new Sport and Wellness Hub. All photographs: University of Warwick
A £50m project bringing world-class sporting and leisure facilities to Warwickshire has received a new cooling and ventilation system from Waterloo Air Products.

The Sport and Wellness Hub, which sits within the University of Warwick campus, features a multi-purpose sports arena with a 230-station gym, six glass-backed squash courts, a climbing wall and swimming pool.

Air distribution specialist Waterloo worked with designers to deliver an energy-efficient scheme to cope with fluctuating levels of occupancy.
cooling ventilation air products air distribution university warwick waterloo
The facilities include a climbing wall
cooling ventilation air products air distribution university warwick waterloo
Entrance to the Sport and Wellness Hub at the University of Warwick
Special attention was given to the new indoor climbing centre to ensure the correct air terminal devices were installed to give a comfortable flow of air to users. Waterloo supplied high level nozzle diffusers to supply cool air in the larger areas of the climbing centre because these could be adjusted in any direction. These are used in areas where maintaining low noise level is important. Waterloo also created special finishes to grilles and colour-match powder paints in some areas to blend in with the required colour scheme.

Luke Fearn, mechanical project director at Derry Building Services in Birmingham, said: “Working with Waterloo was productive and provided us with exactly what we needed to bring this project to life. From the beginning, Waterloo never failed to support us, and provided us with the exact products we needed to complete the build.''

Andy Wardle, head of national sales at Waterloo Air Products, said: “Working with the [Derry Building Services] design team as early as possible was a critical part of this project because it helped to deliver the customer requirements with the solution that worked and integrated with the building at its best.

“In the indoor climbing centre, care was taken to ensure the correct air terminal device was used to give a comfortable flow of air for the climbers using nozzle diffusers for supply at high level along with low level extract linear bar grilles which had additional support to help stop damage from light foot traffic.

“It was really interesting because we manufactured panels with our SDVSA type swirls in to match the special acoustic panels that had been designed by the architect and the client wanted to see dimensionally the same units across the ceiling plate for continuity and visual affect whilst still offering a working solution to the correct air flow for the many people who were using the equipment.”